Ενημερωτικό δελτίο 3/2018

ΕΔ αριθ. 3/2018

Δεκέμβριος 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αγαπητά μέλη, 

Σε λίγες ημέρες το 2018 φθάνει στο τέλος του. Αφήνει πίσω του θετικά και αρνητικά για όλους μας. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κυρίως τα θετικά και να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο Νέο Έτος που θα ανατείλει σύντομα.  

Ας κλείσουμε κι εμείς, όπως πάντα, τη χρονιά με έναν σύντομο απολογισμό του τετράμηνου που κύλησε από την προηγούμενη επικοινωνία μας. 

Φορολογική ενημέρωση

Το περασμένο καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σε σχέση με τον τρόπο φορολόγησης από το Βέλγιο της δεύτερης κατοικίας στο εξωτερικό. Στην εν λόγω απόφαση επιβεβαιώνεται ότι σε περίπτωση που το άλλο κράτος έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης τα εισοδήματα από την ενοικίαση δεν φορολογούνται στο Βέλγιο, ενώ εάν το ακίνητο δεν είναι νοικιασμένο στη βελγική εφορία δηλώνεται το αντικειμενικό ύψος ενοικίασης μετά την αφαίρεση των φόρων που καταβλήθηκαν στην άλλη χώρα.

Η απόφαση αφορά τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν τη φορολογική έδρα τους στο Βέλγιο και ενδεχομένως φορολογούνται σε αυτό για ακίνητα στην Ελλάδα.

Συνοπτική παρουσίαση της απόφασης θα βρείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: 

https://www.bnpparibasfortis.be/site/renderers/dso.aspx?ID=Ji6JJ6Gup5l1D048tSRLDmR7qk9Ntk fcAGXZbJSkPF8oomFigxjAuHOyDCBxms91Ss5{618367f21b08dde5455b632ec2bef429fbeb3ea36b06b1f180865ec989405b7d}2Bu_eMcVfdJX&LANG=FR&ART_ID=353.

Διοικητικά θέματα

Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε κατά το Καταστατικό στις 20 Οκτωβρίου. Τα μέλη που παρέστησαν ενημερώθηκαν για τα πεπραγμένα του Συλλόγου και τις προσεχείς δραστηριότητες που σχεδιάζονται. Επίσης εγκρίθηκε οι οικονομικός απολογισμός και έγινε ενημέρωση για τα οικονομικά του Συλλόγου, τα οποία χρήζουν προσοχής καθώς αφενός προβλέπονται κάποιες σημαντικές, αλλά αναπόφευκτες δαπάνες και αφετέρου, όπως διαπιστώνεται, πολλά μέλη δεν είναι συνεπή ως προς την καταβολή της συνδρομής τους. 

Επικαιροποίηση του Καταστατικού

Το επικαιροποιημένο Καταστατικό του Συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον Νοέμβριο. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η μακρά διαδικασία που ξεκίνησε με τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία πρότεινε στη Γενική Συνέλευση το κείμενο του νέου Καταστατικού και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2016.

Το επικαιροποιημένο Καταστατικό προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των μελών του ΔΣ, με στόχο να καταστεί πιο ευέλικτη η λειτουργία του και ταχύτερη η λήψη αποφάσεων. Μεταξύ των αναπόφευκτων δαπανών που προαναφέραμε περιλαμβάνεται και το κόστος της διαδικασίας έγκρισης, το οποίο θα αγγίξει τα 1.000 ευρώ. 

Ευρωπαϊκά Σχολεία

Ο Σύλλογος υποστήριξε ψήφισμα που εξέδωσε η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ευρωπαϊκά Σχολεία και ιδίως τη μετακίνηση ορισμένων τμημάτων σε ακατάλληλο κτίριο στην περιοχή Arts-Loi εξ αιτίας του χρόνιου υπερπληθυσμού που παρατηρείται σε αυτά και την ανεπάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού. 

Ο Σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων και είναι διαθέσιμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξει τα αιτήματά του.

Κοπή πίττας του Συλλόγου

Η κοπή της βασιλόπιττας του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019. Σημειώστε την ημερομηνία! Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ώρα και τον χώρο θα σας ανακοινώσουμε το συντομότερο.

Ετήσια συνδρομή / Επικοινωνία

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας, σας θυμίζουμε ότι οι μόνοι πόροι του Συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών του. Καλούμε, λοιπόν, τα μέλη να αρχίσουν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους για το νέο έτος 2019 (25€) στον νέο λογαριασμό του Συλλόγου (Τράπεζα BPost): 

   ΒΕ58 0004 4713 9179 (BIC BPOTBEB1) / Mme Elefterie / Communication : Syndromi SEYDO 2019

Κλείνοντας αυτό το τελευταίο Ενημερωτικό Δελτίο για το 2019, σας καλούμε να μας στείλετε ιδέες και προτάσεις στη διεύθυνση seydo@seydo.net, αλλά και μέσω Facebook, στη σελίδα http://www.facebook.com/SEYDOAssociation όπου μοιραζόμαστε χρήσιμες πληροφορίες και προωθούμε τη δικτύωση των συναδέλφων σε όλο τον κόσμο!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019 !