Ενημερωτικό Δελτίο 2/2020

Ε.Δ. αριθ. 2/2020

Δεκέμβριος 2020

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο  Δ Ε Λ Τ Ι Ο

Αγαπητά μέλη,

Στο Ενημερωτικό μας δελτίο του Απρίλιου, είχαμε εκφράσει την ελπίδα ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας θα είχαμε μια βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα. Τα γεγονότα δυστυχώς μας διέψευσαν και η πανδημία συνεχίζεται με τις οδυνηρές οικονομικές, κοινωνικές και άλλες συνέπειές της.

Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και το εμβόλιο θα συμβάλουν στην ανάσχεση και τελικά την εξαφάνιση αυτής της μάστιγας.

Ματαίωση εκδηλώσεων

Η καθιερωμένη κοπή της πίτας του Συλλόγου καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί, αναγκαστικά ματαιώθηκαν. Έτσι, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αποφασίστηκε οι προσεχείς εκδηλώσεις μας να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη.

Η πανδημία έχει αναβάλει και τις προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση που επρόκειτο να διοργανώσουν από κοινού οι ελληνικοί σύλλογοι και φορείς που εδρεύουν στο Βέλγιο.

Δωρεά ελληνικών φορέων των Βρυξελλών

Ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά, με τους άλλους ελληνικούς φορείς των Βρυξελλών, στη στήριξη της προσπάθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας στην Ελλάδα. Το ποσό των 21.535 Ευρώ που συγκεντρώθηκε, δόθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Καταδίκη του Βελγίου για φορολογικά θέματα

Με απόφαση του της 12ης Νοεμβρίου 2020 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε το Βέλγιο για τη μη συμμόρφωσή του στην προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου (Απρίλιος 2018) σχετικά με τη φορολογική πρακτική που ακολουθεί, μη σεβόμενο την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων. Η φορολογική πρακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα το Βέλγιο επιβάλει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση στα εισοδήματα από ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο Βέλγιο σε σχέση με τα εισοδήματα από ακίνητα που βρίσκονται εκτός Βελγίου. Η απόφαση αυτή αφορά όσους Έλληνες εργάζονται στα ευρωπαϊκά όργανα και έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα στο Βέλγιο, κυρίως δε τους συνταξιούχους της Ένωσης οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότηση τους παρέμειναν σ’ αυτό.

Μπορείτε να δείτε τις σχετικές αποφάσεις στους παρακάτω συνδέσμους

Απόφαση 12ης  Απριλίου 2018 (Υπόθεση C-110/17) διαθέσιμη και στα ελληνικά: CURIA – Documents (europa.eu)

Απόφαση 12ης Νοέμβρη 2020 (Υπόθεση C-842/19) διαθέσιμη στα γαλλικά: CURIA – Documents (europa.eu)

Ετήσια συνδρομή / Επικοινωνία

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας, σας υπενθυμίζουμε ότι οι μόνοι πόροι του Συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών του. Καλούμε, λοιπόν, τα μέλη να αρχίσουν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους για το νέο έτος 2019 (25€) στον λογαριασμό του Συλλόγου (Τράπεζα BPost):

BE58 0004 4713 9179 (BIC BPOTBEB1) / Communication: Syndromi SEYDO 2021

Και όπως συνηθίζουμε, κλείνοντας το Ενημερωτικό Δελτίο, σας καλούμε να στείλετε ιδέες και προτάσεις στη διεύθυνση : seydo-association@outlook.com, αλλά  και μέσω facebook, στη σελίδα www.facebook.com/SEYDOAssociation

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 

Σ’ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ